THE RETURN OF “OLD MONEY” STYLE

The cycle of fashion trends never stops changing. Recently, seemingly outdated fashion trends such as Y2K, “old money”, preppy, “Blokecore” are gradually being welcomed back by the younger generation. In 2023, TikTok is making fashion circles discuss the phrase “old money” following the nostalgic trend of the 80s, aristocratic and high-class like old European movies. Before the return of the classic style, the items from the past associated with this style are subtly and new exploited by Gen Z, making this trend re-emerged according to own unique aesthetic taste of the young generation.

EXPLOSION OF THE “OLD MONEY” TREND

Originating on the East Coast of the United States, the phrase “old money” is especially used for the gentry, the second generation of the wealthy elite for generations. They inherit a high-value inheritance, have a standard life and an admirable knowledge base.

The Old Money aesthetic style was originally created by the upper classes of society, who expressed sophisticated and classic fashion sense. At its core, the Old Money style is about elegant elegance, prioritizing quality and timeless pieces over fads. Over time, Old Money has evolved and adapted to include more contemporary elements while retaining its basic essence. In the modern era, Old Money style remains synonymous with classic tailoring, delicate patterns, and an elegant color palette.

CATCHING UP WITH THE “OLD MONEY” TREND

The essence of old money is elegance. The outfit can look minimalist but must be quality. Old Money’s color palette leans towards muted colors (with a lot of gray) and mainly consists of red, black and purple.

For the old money style, true luxury does not lie in big logos or high brand awareness. Elegance lies in timeless pieces, with sophisticated colors and textures and accompanying accessories subtly hinting at the wearer’s status.

Some items that can be used to catch up with this trend are:

OVERSIZED GLASSES

Once considered a crude accessory when covering most of the face, today oversized glasses have become a fashion icon of the 1960s when they made an impressive comeback. Oversized glasses began to “cover” all fronts of fashion, becoming one of the perfect accents for “old money” outfits. With the advantage of concealing flaws but at the same time enhancing the contours of the face at an angle, large glasses suitable for almost any face and great resonance of the 80s style.

BLAZER SHIRT 

Blazers take the look of the 80s with a slightly more refined and elegant touch with padded shoulders and a neat cutout at the waist. This is said to be an item with the ability to elevate the outfit when combined with jeans, midi skirts or pullovers to create a comfortable but still harmonious and elegant look.

TWEED DRESS

Tweed skirt is also a good choice for “old money” fashionistas when it can enhance the elegance and elegance of the wearer.

Vòng tuần hoàn của xu hướng thời trang chưa bao giờ ngừng thay đổi. Thời gian gần đây, các xu hướng thời trang tưởng chừng như đã lỗi thời như Y2K, “old money”, preppy,  “Blokecore” lại đang dần được thế hệ trẻ săn đón trở lại. Trong năm 2023, TikTok đang khiến giới thời trang thảo luận xoay quanh cụm từ “old money” theo sau xu hướng hoài cổ thập niên 80, đậm chất quý tộc và thượng lưu như những thước phim cũ ở châu Âu. Trước vòng quay trở lại của phong cách mang hơi hướng cổ điển, những món đồ từ quá khứ gắn liền với phong cách này lại được các Gen Z thế hệ mới khai thác tinh tế và mới mẻ khiến xu hướng này được tái hiện theo thẩm mỹ rất riêng của giới trẻ hiện nay.

SỰ BÙNG NỔ CỦA XU HƯỚNG “OLD MONEY”

Bắt nguồn từ bờ Đông nước Mỹ, cụm từ “old money” đặc biệt được dùng cho tầng lớp trâm anh thế phiệt, thế hệ thứ hai thuộc các giới thượng lưu giàu có nhiều đời. Họ thừa kế khối gia sản có giá trị cao, có cuộc sống chuẩn mực và nền tảng tri thức đáng ngưỡng mộ.

Old Money aesthetic ban đầu là của tầng lớp thượng lưu trong xã hội, những người thể hiện gu thời trang tinh tế và cổ điển. Về cốt lõi, phong cách Old Money hướng đến sự thanh lịch trang nhã, ưu tiên chất lượng và những món đồ vượt thời gian thay vì các xu hướng nhất thời. Theo thời gian, Old Money đã phát triển và thích nghi để bao gồm các yếu tố đương đại hơn trong khi vẫn giữ được bản chất cơ bản của nó. Trong thời kỳ hiện đại, phong cách Old Money vẫn đồng nghĩa với may đo cổ điển, hoa văn tinh tế, và một bảng màu trang nhã.

BẮT KỊP XU HƯỚNG “OLD MONEY”

Điều cốt lõi nhất của old money chính là sự thanh lịch. Bộ trang phục có thể nhìn tối giản nhưng phải chất lượng. Bảng màu của Old Money nghiêng về những màu lặng (có nhiều sắc xám) và chủ yếu gồm đỏ, đen và tím.

Đối với phong cách old money, sự sang trọng thật sự không nằm ở những chiếc logo to tướng hay độ nhận diện thương hiệu cao. Sự sang trọng nằm ở những món đồ vượt thời gian, với màu sắc và hoạ tiết tinh xảo cùng những phụ kiện đi kèm ám chỉ một cách tinh tế về địa vị của người mặc.

Một số item có thể dùng để bắt kịp xu hướng này như:

MẮT KÍNH TO BẢN

Từng bị xem là món phụ kiện thô kệch khi che hầu hết gương mặt, song, ngày nay mắt kính to bản đã trở thành biểu tượng thời trang của những năm 1960 khi có màn tái xuất ấn tượng. Những chiếc kính to bản bắt đầu “phủ sóng” khắp mọi mặt trận thời trang, trở thành một trong những điểm nhấn hoàn hảo cho trang phục mang hơi hướng “old money”. Với ưu điểm che lấp các khuyết điểm nhưng đồng thời tôn lên đường nét của gương mặt ở góc nghiêng, mắt kính to bản phù hợp với hầu hết mọi khuôn mặt và món đồ cộng hưởng tuyệt vời của phong cách thập niên 80.

ÁO BLAZER

Blazer mang hình hài thập niên 80 có hơi hướng nhã nhặn và thanh lịch hơn với cầu vai độn và phần chiết eo gọn gàng. Đây được cho là món đồ với khả năng nâng tầm trang phục khi kết hợp với quần jeans, váy midi hay áo chui đầu để tạo vẻ ngoài thoải mái nhưng vẫn hài hòa và thanh lịch.

VÁY TWEED

Váy tweed cũng là một sự lựa chọn sáng giá cho những tín đồ thời trang theo phong cách “old money” khi có thể làm tôn lên vẻ sang trọng và thanh lịch của người mặc.

Bài viết liên quan

Scroll to Top